Molekuláris allergiatesztek
Allergia
Allergiának hívjuk azt a folyamatot, amikor egy egyén szervezete túlzott reakcióval válaszol egyébként ártalmatlan anyagokkal szemben. Ilyen anyagok, más néven allergének, lehetnek többek között pollenek, ételek, porok, állati eredetű szőrök, gyógyszerek vagy fémek. Jellemzően duzzanatokkal, kiütéssel, ekcémával, orrfolyással, tüsszentéssel, súlyosabb esetben asztmával, különböző gyulladásokkal, extrém esetben pedig anafilaxiával együtt járó kórkép. Allergia leggyakrabban gyermekkorban alakul ki. Számos esetben ez felnőttkorra eltűnik, máskor viszont fennmarad idősebb korban is.
Az allergia megfelelő diagnosztikája rendkívül fontos, ugyanakkor meglehetősen bonyolult. Számos tényező nehezíti a folyamatot (pl. pszeudoallergia, keresztallergia). Ezek félrediagnosztizáláshoz, emiatt hibás kezeléshez és végső soron az egészséget érintő problémákhoz vezethetnek. A molekuláris allergiavizsgálat célja ezeknek a nehézségeknek az áthidalása.
Komponens alapú diagnosztika
A molekuláris allergia alapját a molekuláris biológia fejlődése adja. Segítségével azonosítottak számos olyan komponenst, ami önállóan képes allergiás reakciók kiváltására. Ilyen komponensek speciális fehérjéi például ételeknek, rovarmérgeknek vagy növényeknek. Vagyis az „allergén” fogalma pontosodott például a földimogyoróról a földimogyoróban található rAra h2 fehérjére. Az így nyert ismertek rendkívüli mértékben képesek segíteni az allergia megfelelő diagnosztikáját.
A molekuláris allergiavizsgálatok segítségével
- könnyebben elkülöníthető a valódi allergia más szenzibilizációtól,
- beazonosíthatóvá válnak a keresztreakciót okozó allergiák valódi allergénjei,
- megbecsülhető az életet veszélyeztető anafilaxia kockázata és
- a gyerekeknél felmerülő allergiák kinőhetősége, valamint
- az allergia kezelése is jobban tervezhető, kivitelezhető.
Molekuláris allergiavizsgálataink
Molekuláris allergiavizsgálataink IgE antitestmennyiséget mérnek és lefedik a leggyakoribb problémát okozó allergéneket. Segítségükkel meghatározható a magas kockázatú komponensekre való allergia jelenléte. A magas kockázatú komponensek még sütés, főzés ellenére is képesek heves allergiás reakciók kialakítására, általában nem nőhetőek ki és az ilyen jellegű ételek fogyasztása nem ajánlott.
Molekuláris allergiavizsgálat | Tartalmazza (pirossal a magas kockázatú komponens) | Allergénkód |
Búza | glutén (gliadin) | F79 |
rTri a14 | F433 | |
Dió | rJug r1 | F441 |
rJug r3 | F442 | |
Földimogyoró | rAra h8 | F352 |
rAra h1 | F422 | |
rAra h2 | F423 | |
rAra h3 | F424 | |
rAra h9 | F427 | |
Gyümölcs | Barack rPru p1 | F419 |
Barack rPru p3 | F420 | |
Barack rPru p4 | F421 | |
Barack rPru p7 | F454 | |
Alma rMal d1 | F434 | |
Alma rMal d3 | F435 | |
Kesudió | rAna o3 | F443 |
Macska | nFel d2 szérum albumin | E220 |
rFel d4 lipocalin | E228 | |
rFel d1 | E94 | |
Macska szőr és hám | E1 | |
Méh és darázs | Darázs méreg | I3 |
Méhméreg | I1 | |
Lódarázs méreg | I75 | |
rApi m1 foszfolipáz A2 | I208 | |
rApi m2 hialuronidáz | I213 | |
rApi m10 icarapin | I216 | |
rVes v5/Antigén 5 | I209 | |
rVes v1 foszfolipáz A1 | I211 | |
Mogyoró | rCor a8 | F425 |
rCor a1 | F428 | |
rCor a14 | F439 | |
rCor a9 | F440 | |
Rák | rPen a1 tropomyosin | F351 |
Szója | rGly m4 | F353 |
rGly m5 | F431 | |
rGly m6 | F432 | |
Tej | Tehéntej | F2 |
Béta-laktoglobulin nBos d5 | F77 | |
Alfa-laktalbumin nBos d4 | F76 | |
Kazein | F78 | |
Tej laktoferrin | F334 | |
Tehéntej albumin nBos d6 | E204 | |
Tojás | nGal d1 ovomucoid | F233 |
nGal d2 ovoalbumin | F232 |
Mikor javasolt a vizsgálat?
Amennyiben a 20 allergént magában foglaló nutritív allergiapanelnél felmerül a keresztallergia gyanúja, és szükséges az elsődleges allergén azonosítása, abban az esetben érdemes a vizsgálatot elvégezni. Ha például pozitív reakció jön ki almára, mogyoróra és sárgabarackra, ezek molekuláris vizsgálata segíthet meghatározni, hogy valóban ezek-e az elsődleges allergének, vagy a nyírfa keresztallergiájának megnyilvánulásai csupán.
A szójaallergia felmerülésekor azonnal érdemes a molekuláris allergiát elvégezni.
Tojással, barackkal és almával szembeni allergia esetén a vizsgálat segíthet a megfelelő étrend kialakításában. Méh- és darázscsípésre fennálló allergia esetén az allergia pontos megállapítása életmentő fontosságú lehet.
A molekuláris allergiavizsgálat szűrésre nem alkalmas, első lépésként mindenképpen javasolt egy allergénspecifikus IgE teszt elvégzése.
Mit mutat a kapott eredmény?
A kapott eredmény megmutatja, hogy a vizsgált vérben mennyi IgE antitest található az egyes vizsgált allergénkomponensekkel szemben. A vizsgálat kiegészíti az allergénspecifikus IgE vizsgálatok (pl. nutritív allergia, inhalatív allergia, kombinált allergia) eredményeit. A kiértékelésében mindenképpen allergológusi segítség szükséges, aki nem csak az értelmezésben, de a további szükséges teendőkben is megfelelő iránymutatást tud adni.
© 2023 Medicover Diagnosztikai Központ Zrt. | Minden jog fenntartva! | Adatkezelési tájékoztató